Bejelentés


Borostyánkő Természetbarát SE Túrák mindenhol mindenkinek

Híreink

Kedvező menetrendi változások a természetjáróknak

 

Kedvező változások tervei a természetjárók, kéktúrázók számára a 2015/2016. évi vasúti menetrendben

Örömmel tájékoztatom a természetjárókat, a kéktúrázókat és a kerékpáros turistákat, hogy néhány, az Országos Kéktúra szakaszos bejárásához rendkívül fontos vasútvonal menetrendje tekintetében – a Lokomotív TE képviseletében – több hónapon át tartó, többfordulós levélváltás eredményeképpen sikerült olyan pozitív változásokat elérni, melyek a 2015/2016. évi menetrendi évtől a jelenleginél jobban szolgálják a természetjáró/turisztikai érdekeket, sőt talán a hivatásforgalmi igényeket is. Mindez alapvetően költségnövekedés nélkül, az életszerűség alapján, az érdekeltek kölcsönösen konstruktív, kompromisszum-kész hozzáállásával jött létre. Áttörést lényegében a KTI Személyközlekedési Igazgatóság illetékes munkatársainak meghívására létrejött személyes egyeztetésen (2015.08.17.), egy jó hangulatú megbeszélés keretében sikerült elérni, melynek létrejöttéért köszönet illeti Dr. Fónagy János államtitkár urat (NFM), Somodi László főosztályvezető urat (NFM) ill. Ács Balázs integrált-szolgáltatási vezető urat (KTI) és jószándékú, jó hozzáállású munkatársait.

Az alábbiakban röviden összefoglalom a decemberi menetrendváltástól (2015. dec. 14.) életbe lépett változásokat:

5. Székesfehérvár – Komárom vasútvonal

A turistaforgalom igényeinek kiszolgálása érdekében a Vértes és a Bakony közötti kéktúra-szakasz által Bodajknál érintett, 2012 óta szünetelő Csókakő v.m. visszaállításra került, így az innen a Gaja-szurdokba vezető P jelzés, a kerékpáros túraútvonalak, a Gaja-völgyi Tájcentrum fejlesztései is jobban elérhetővé váltak. Bízunk benne, a közeljövőben egy, a jelenleginél kedvezőbb menetrenddel Csókakő v.m. turisztikai jelentősége ki fog teljesedni.

78. Aszód – Balassagyarmat – Ipolytarnóc vasútvonal

A cserháti kéktúraszakasz ill. a kerékpáros kéktúra bejárását segítve a menetrendváltozástól újra megállnak a vonatok a turisztikailag legfontosabb idősávban is Becskénél (Becske alsó v.m.), így Bp. felől ill. Bp. felé a jó aszódi csatlakozásnak köszönhetően újra jól elérhető a Cserhát egyik legszebb része, a kéktúra vadregényes, a Szanda-vár felé vezető szakasza, s – kerékpárszállítással – a 2015. májusban felfestett kerékpáros útvonal.

87. Eger – Szilvásvárad vasútvonal

A decemberi menetrendváltástól 2016.03.27-ig ill. 11.05-től Szilvásváradról hétvégén nem 17:55-kor, hanem a sötétedéshez alkalmazkodva 15:55-kor indul a vonat Egerbe, a kéktúra által érintett Bélapátfalvi Cementgyár megállót 16:13-kor éri el, s kiváló Eger–Budapest csatlakozással rendelkezik. 2016.03.28-tól 11.04-ig természetesen megmaradt a jelenlegi 17:55-ös szilvásváradi indulás a szintén jó egri csatlakozással. Így pl. az Eger (i. 8:30)FelnémetFelsőtárkányBánya-hegyi elágazásHollóstetőLillafüredMiskolc vasárnapi (04.09-től 10.01-ig szombaton is közlekedő) buszjárat Bánya-hegyi megállójától (é. 9:14) gyönyörű, a Bükk-fennsík legszebb pontjait (Nagy-mező, Három-kő, Tar-kő Őserdő stb.) felfűző túrák tehetők a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra, ahonnan a vasút kiváló visszautazási lehetőséget kínál Egerbe. Hasonlóan igényes, csak rövidebb túraprogram, ha az Őserdő – Stimeczház vá. turistaúton a felsőtárkányi kisvasút hegyi végállomása a cél. Autósoknak is kiváló, környezetbarát program, ha a gépkocsit Eger–Felnémeten hagyva busszal utaznak a Bánya-hegyig, onnan a Bükk-fennsíkon, a Szalajka-völgyön át Szilvásváradra túráznak, ahonnan vonattal térnek vissza Felnémeten hagyott autójukhoz. Tavasztól őszig a Szalajka-völgyi kisvasúttal is színesíthetik a túrát.

98. Szerencs – Abaújszántó – Hidasnémeti vasútvonal

A Zempléni-hegység, a Hernád mente turizmusát, a látnivalók (Boldogkőváralja, Vizsoly, Gönc), a kéktúra, a 2015-ben felfestett kerékpáros útvonalak elérhetőségét segíti az az új, 2016.04.02. és 10.30. között hétvégén közlekedő járatpár, amely Abaújszántóról (i. 9:02) Hidasnémetibe (é. 9:44) ill. Hidasnémetiből (i. 10:16) Abaújszántóra (é. 10:58) közlekedik. A két végponton Szerencs ill. Miskolc felé/felől kiválóak a csatlakozásai. A Göncre 9:34-kor érkező vonathoz ha szombaton lemenne a Hidasnémeti (i. 9:30) → Gönc, városháza (i. 9:43) → Telkibánya (é. 9:58) busz, szombaton átszállási lehetőség jönne létre Telkibánya felé, valamint ugyanerről a vonatról Zsujta v.m. (é. 9:38)-nél munkaszüneti nap átszállási lehetőség nyílt a Hidasnémeti–Felsőkéked buszjáratra (Zsujta v.m. i. 9:51). A járatbővítés jó párja a turisztikailag ezidáig is jól használható délutáni menetrendnek.

11. Győr – Veszprém vasútvonal

Ezúton is felhívom a figyelmet, hogy a turisztikailag országos jelentőségű Cuha-völgyi vasút (Bakonyszentlászló – Veszprém szakasza 2011 óta műemlék, a vonal 2013-tól a Nemzeti Vagyon része) mindkét megyeszékhely irányából reggel és késődélután is a turistáknak megfelelő menetrenddel közlekedik. Zircen a bakonyi falvak felé, Veszprémben pedig a Balaton felé jelentősen javultak a buszcsatlakozások.

75. Vác – Drégelypalánk vasútvonal

A vasút menetrendje továbbra is jól segíti a Börzsöny megközelítését, a szépen helyreállított nógrádi vár (s az itt áthaladó kéktúra) ill. a Schäfferkút megállótól a legendás Drégelyvár felkeresését.

A Mátrában megmaradt az a 2014-ben kezdeményezett módosítás, melynek köszönhetően a reggeli Parád – Gyöngyös ill. Mátraszentimre – Galyatető – Gyöngyös buszjáratokat Mátraházán vasárnap bevárja a Gyöngyös – Mátraháza – Kékestető buszjárat, így a Kékesről felejthetetlen túrákat tehetnek (pl. az Ilona-völgyi-vízesés érintésével) Parádra, ill. Mátraházára, Mátrafüredre azok a Mátrában üdülők is, akiknek szálláshelye nem a Gyöngyösi-Mátrában van.

A Pilis–Visegrádi-hegységben túrázóknak továbbra is nagy segítség a tavasztól őszig, hétvégén közlekedő Szentendre (i. 9:10)Dömörkapu ill. Szentendre – Visegrád – Fellegvár – Nagy-Villám – Kis-Villám buszjárat, a Börzsönyben pedig a Kismaros – Kóspallag buszjárat vasárnap, Kisinóci turistaházig közlekedve érdemes a természetjárók figyelmére (Kismaros i. 8:55, Kisinóci th.: téli időszámítás ideje alatt i. 14:55, a nyári alatt i. 16:55).

Tisztelettel kérem, javaslom, hogy az új, a túraprogramokat segítő menetrendi lehetőségeket a turisztikai, a természetjárást segítő média tegye megismerhetővé, a természetjárók pedig minél többször és többen éljenek a megnyíló, a kreatív túratervek összeállítását sikerre vivő menetrendekkel.

Szentendre, 2016. január 3.

 

 

Berki Zoltán turistatérkép-szerkesztő

Lokomotív Turista Egyesület

berki.zoltan@t-online.hu